GALATASARAY PİLAVI


Galatasaray pilavı, bir birlik, bir beraberlik simgesidir. Düşünüyoruz... Gerçekten de bireylerin kendi kişiliklerini koruyarak bir bütün içinde, pirinç tanecikleri gibi kenetlenmelerini "Pilav" dan daha iyi ne simgeleyebilir. Galatasaraylılar, hem okula, hem de birbirlerine bağlılık örneği olarak pilav geleneğini sürdürürler. Eski ve yeni kuşaklar, her yıl haziran ayının ilk pazar günü okullarda ya da bulundukları yerde bir araya gelerek, ananevi pilavlarını yerler. Bu, pişirdikten sonra rengi pembeye çalan kuzu etli pilavdır. Oysa, rahmetli bir Galatasaraylı büyüğümüz, ünlü yazar Refi Cevad ULUNAY, bakınız Galatasaray pilav konusunda ne diyor?

"Şunu bilhassa ilave edeyim ki, Galatasaray pilavı bu pilav değildir.
Bunu bize, Hızır İlyas'ta (Hıdrellez) verirlerdi.
Bizim asıl pilavımız, nefis Vakf-ı Kebir yağı ile pişmiş beyaz pilavdır. O pilavı biz yalnız yemekhanede değil, paltomuzun abamızın cebine döküp bahçede gezerken kabak çekirdeği gibi eğlencelik kabilinden de yerdik..."
2013 Yılı Pilav Günümüz

Ve, aynı babacan ULUNAY, zarif kalemiyle, Ahmet RASİ'nin "Çorba" kasidesinden esinlenerek bir "pilavname" yazıyor:

"Kana kuvvet. göze fer, batna ciladır bu pilav,
Rüha canbahş-ı safa, cü'a devadır bu pilav
Ne kadar tok dahi olsan yine iştahla yenir,
Ol sebebden bu kadar mehdesezadır bu pilav."

Galatasaray Pilavının Tarifi


    Yapımı:
  1. Et suda haşlanır. Geniş tepsilere dağıtılır. Etin suyundan bir miktar etlerin üzerine dökülür. Fırına konur ve kızartılır. Ete yağ ilave edilmez; kendi yağı yeterlidir.
  2. Kemik haşlanır, kemik suyu hazırlanır.
  3. Pirinç ½ saat ılık suda bekletilir. Sonra, berrak su akana kadar iyice yıkanir ve süzülür.
  4. Tencerede yağ eritilir ve kızınca dolmalık fıstık, ince kıyılmış soğan ve ciğer ilave edilir. Soğanlar az pembe olana kadar kavrulur. Sonra pirinç ilave edilir ve kuvvetli ateşte pirinç kuruyana kadar kavrulur.
  5. Salça, kuş üzümü, tuz, karabiber ve kemik suyu da (1 kg. pirince 1,5 kg. su) ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve pirinçler suyunu çekene kadar önce kuvvetli sonra orta karar ateşte pişirilir. Pilavın üstü göz göz olduğunda, pişirme işlemi bitmiştir.
  6. Galatasaray pilavı etle birlikte servis edilir.

 

*** 2013 PİLAV TOPLANTIMIZI YAPTIK ***



Pilav 2013-1

Pilav 2013-2

Pilav 2013-3